keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ristipisto harrastuksen aloittaminen 


Lupasin eräälle ristipistoharrastuksesta kiinnostuneelle, että kirjoitan pienen yhteenvedon miten tämä rakkaaksi tullut harrastukseni kannattaa aloittaa. Mitä välineitä ja tarvikkeita tarvitaan? Mitä tarvitsee hankkia?  
 

Mistä?

Netistä löytyy monia verkkokauppoja mistä löytyy kaikki tarvittava harrastuksen aloittamiseksi. Itse suosin Ateljé Margarethan verkkokauppaa. Tässä linkki verkkosivuille: www.margaretha.fi/ 
Tarvittavia välineita ja tarvikkeita löytyy myös hyvin varustetuista lanka- ja/tai kangaskaupoista, kirjontaan erikoistuneista liikkeistä ja jopa joistakin Prismoista ja Citymarketeista saattaa löytyä jotain. 


Mitä?

Kaikkea ei tietenkään kannata heti haalia kasaan, vaan kannattaa hankkia välineitä ja tarvikkeita oman tarpeen mukaan harrastuksen jatkuessa ja taitojen karttuessa.  

Ratkoja
Helpointa on aloittaa hankkimalla valmis ristipistopakkaus: joka sisältää kangaan, neulan, langat ja ohjeen. Ohjeellisessa työssä laskemalla lasketaan pistot sekä kohdat johon kirjotaan. On myös sellaisia töitä, joissa kankaaseen on valmiiksi kuvattu aihe väreineen. Tällöin ei tarvitse laskea pistoja, vaan voi ruveta kirjomaan suoraan kankaaseen. 

Tämän lisäksi kannattaa hankkia kunnolliset kirjontasakset, tietenkin ihan tavalliset saksetkin kelpaavat paremman puutteessa. :)  Ratkojakin on tarpeellinen, jos ei pysty/voi purkaa väärin kirjailtua kohtaa tuhoamatta lankaa tai ympärille kirjailtua muuta kuviota. Muutama erikokoinen kirjontaneulakin on hyvä löytyä. Sillä ainankin minulla on tapana kadottaa neulojani, heh. :D 
 
Jos taas tahtoo ruveta tekemään ristipistoja ilman valmiita pohjia, täytyy hankkia aidakangasta tai muuta kirjontaan sopivaa kangasta. Aidakangasta löytyykin erikokoisena, merkinnät ovat ruutuina per senttimetri. Tämä siis tarkoittaa sitä, miten pieniä tai suuria ruudut ovat. Mitä isompi ruutuinen, niin sitä helpompi kirjoa. Aidakangasta löytyy eriväreissä luonnonvalkoisesta siniseen. Lisäksi myydään erilaisia aidanauhoja, joita on helppo käyttää esimerkiksi kirjanmerkkien tekemiseen. 

Myös kirjontalankojen hankkiminen on tärkeää. Saatavilla onkin monenlaisia ja kaikissa sateenkaaren väreissä. Käytetyimpiä ovat Anchorin sekä DMC langat. Edullisemmaksi tulee hankkia isompi erä lankoja eri väreissä, kuin yksittäin. Mutta aloittavalle riittää kymmenisen eri väristä lankaa, suosittelen yksi niistä on musta ja valkoinen. Tämä siksi, että osassa töissä on jälkipistoja sekä muita korostettavia kohtia, joihin yleensä käytetään joko mustaa tai/ja valkoista. Tässä linkki kuvastoon, jossa näkyy: Anchorin värikartta

Ilmaisia ristipistotöiden ohjeita löytyy netistä pilvinpimein. Valinnan vaikeus tuleekin vastaan, sillä mitä ihanimpia juttuja löytyy. Suosittelenkin aloittelevalle mahdollisimman yksinkertaista, muutamalla värillä ja helpolla kuviolla tehtävää työtä. Eilisessä kirjoituksessani olikin linkki hyväksi kokemalleni sivustolle, josta löytyy mielestäni hyvin yksinkertaisia ja ihania malleja ohjeineen. Laitain linkin vielä tähän uudelleen: http://aliolka.blogspot.fi/. Listaan omasta mielestäni parhaimmat linkit, jossain vaiheessa kasaan ja laitan sen tännekkin. 

Ohjeita löytyy myös kirjontaan erikoistuneista lehdistä sekä kirjoista, jotka kannattaa lainat kirjastosta ennen kuin hankkii itselleen omaksi. Näin löytää mieluisimmat ohjeita ja vinkkejä sisältävät teokset ja lehdet. Itse olen tilannut esimerkiksi tällaisen pikku kirjasen, josta löytyy erilaisia kirjomusmalleja esimerkiksi pyyhkeisiin, tuoksupusseihin ym.  


Tämä ohjeistus on suuntaa antava harrastuksen aloittamisen kannalta, sillä jokainen itse päättää mitä haluaa hankkia ja tehdä. En itsekkään ole mikään täydellinen pistelijä, aina opin uutta. Sehän tässä onkin hauskinta. 

Pääsääntö ristipistoharrastuksen aloittamisessa on mielestäni se, että "aloita helposta ja etene asteittain vaikeampaan ja vaikeampaan". 

Kukkasin koristeltu